Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pożywnego dania w (lekko) pikantnym wydaniu, które możesz przygotować w jednym garnku – ta fasolka po meksykańsku jest właśnie dla ciebie. Choć potrawa pochodzi z dalekiego kraju za oceanem, do jej stworzenia potrzebujesz bardzo prostych produktów. Dopełnienie stanowią przyprawy. Fasolkę podawaj z ryżem lub maczaj w niej kawałki kukurydzianej tortilli albo bagietki.
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...
Odsłon: 122
Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...
Odsłon: 290
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...
Odsłon: 44821
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...
Odsłon: 122
Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...
Odsłon: 290
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...
Odsłon: 44821
Składniki
Obierz i drobno posiekaj cebulę, podsmaż ją w garnku z grubym dnem, aż się zrumieni. Dodaj kmin rzymski, roztarte ziarna kolendry oraz papryki w proszku i smaż 2 minuty, aż przyprawy nabiorą intensywności.
Wrzuć mielone mięso i przesmażaj, aż stanie się jasne (ok. 4 minuty), następnie dodaj przecier pomidorowy i po minucie dodaj pomidory oraz bulion. Drewnianą łyżką podziel pomidory na mniejsza kawałki i gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu około 20 minut.
Następnie wlej odcedzoną fasolkę oraz kukurydzę i gotuj kolejne 2-3 minuty. Dopraw danie do smaku solą, cukrem, sokiem z limonki i w razie potrzeby większą ilością ostrych przypraw (chilli lub czarnym pieprzem). Dodaj śmietanę, zagotuj, po czym wyłącz ogień. Fasolkę po meksykańsku podawaj obficie posypaną posiekaną zieleniną.