Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pożywnego dania w (lekko) pikantnym wydaniu, które możesz przygotować w jednym garnku – ta fasolka po meksykańsku jest właśnie dla ciebie. Choć potrawa pochodzi z dalekiego kraju za oceanem, do jej stworzenia potrzebujesz bardzo prostych produktów. Dopełnienie stanowią przyprawy. Fasolkę podawaj z ryżem lub maczaj w niej kawałki kukurydzianej tortilli albo bagietki.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 50
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31214
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 386
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1480
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 50
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31214
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 386
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1480
Składniki
Obierz i drobno posiekaj cebulę, podsmaż ją w garnku z grubym dnem, aż się zrumieni. Dodaj kmin rzymski, roztarte ziarna kolendry oraz papryki w proszku i smaż 2 minuty, aż przyprawy nabiorą intensywności.
Wrzuć mielone mięso i przesmażaj, aż stanie się jasne (ok. 4 minuty), następnie dodaj przecier pomidorowy i po minucie dodaj pomidory oraz bulion. Drewnianą łyżką podziel pomidory na mniejsza kawałki i gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu około 20 minut.
Następnie wlej odcedzoną fasolkę oraz kukurydzę i gotuj kolejne 2-3 minuty. Dopraw danie do smaku solą, cukrem, sokiem z limonki i w razie potrzeby większą ilością ostrych przypraw (chilli lub czarnym pieprzem). Dodaj śmietanę, zagotuj, po czym wyłącz ogień. Fasolkę po meksykańsku podawaj obficie posypaną posiekaną zieleniną.