Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka szparagowa z kurkami

Fasolka szparagowa z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16754

Dodano:

Odsłon: 3222

Połączenie moich ulubionych kurek i fasolki szparagowej. Wyszło pyszne danie, które pasuje do potraw z cielęciny i drobiu, ale można potraktować jako samodzielne danie. Wizualnie powinno się użyć fasolki szparagowej zielonej, ale ja takiej w czasie gotowania nie miałem.

Składniki

  • 200 g kurek
  • 500 g fasolki szparagowej
  • sól
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 150 g surowej szynki
  • 2 łyzki masła
  • pieprz
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyściłem, przekroiłem wzdłuż. Strąki fasoli oczyściłem, umyłem, zalałem osoloną wodą, gotowałem ok. 15 minut, fasola powinna być jeszcze jędrna. Odcedziłem, przelałem zimną wodą.

    Szalotki i czosnek pokroiłem razem z szynką w małą kostkę. Wszystko lekko podsmażyłem na łyżce masła. Dodałem grzyby i pozostałe masło. Dusiłem jeszcze 5 minut. Doprawiłem solą i pieprzem oraz tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w łyżce wody, wlałem do potrawy, gotowałem, aż się jarzyna zagęści.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń