Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Faszerowana cebula (sogan dolmasi) jest wyjątkowo pyszna. Można ją zrobić z mielonym mięsem, albo z doprawionym ziołami ryżem lub z kaszą bulgur. Cebulowe dolmy piecze się w pomidorowym sosie i podaje na warstwie jogurtu. Polecam
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Składniki
Cebule obrać, ostrym nożem zrobić nacięcie do środka. Włożyć do sporego garnka, zalać wodą i gotować, aż zmięknie ale pozostanie jędrna. Wyciągnąć z wody, ostudzić.
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wypłukany ryż. Masę dobrze wyrobić.
Ostudzoną cebulę podzielić na warstwy, na każdą nałożyć po łyżce nadzienia i zwinąć w rulon. Zewnętrzne, szerokie warstwy można podzielić na dwie części. Faszerowaną cebulę ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krojone pomidory zmiksować z pastą paprykową, wlać około 3/4 szklanki wody (można użyć tę z gotowania cebuli), doprawić solą i pieprzem. Sosem zalać dolmy, skropić oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 70-80 minut. Podawać z jogurtem.