Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Faszerowana cebula (sogan dolmasi) jest wyjątkowo pyszna. Można ją zrobić z mielonym mięsem, albo z doprawionym ziołami ryżem lub z kaszą bulgur. Cebulowe dolmy piecze się w pomidorowym sosie i podaje na warstwie jogurtu. Polecam
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 144
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 168
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 144
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 168
Składniki
Cebule obrać, ostrym nożem zrobić nacięcie do środka. Włożyć do sporego garnka, zalać wodą i gotować, aż zmięknie ale pozostanie jędrna. Wyciągnąć z wody, ostudzić.
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wypłukany ryż. Masę dobrze wyrobić.
Ostudzoną cebulę podzielić na warstwy, na każdą nałożyć po łyżce nadzienia i zwinąć w rulon. Zewnętrzne, szerokie warstwy można podzielić na dwie części. Faszerowaną cebulę ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krojone pomidory zmiksować z pastą paprykową, wlać około 3/4 szklanki wody (można użyć tę z gotowania cebuli), doprawić solą i pieprzem. Sosem zalać dolmy, skropić oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 70-80 minut. Podawać z jogurtem.