Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia turecka to nie tylko kebab. Faszerowana cebula (sogan dolmasi) jest wyjątkowo pyszna. Można ją zrobić z mielonym mięsem, albo z doprawionym ziołami ryżem lub z kaszą bulgur. Cebulowe dolmy piecze się w pomidorowym sosie i podaje na warstwie jogurtu. Polecam
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12180
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16286
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12180
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16286
Składniki
Cebule obrać, ostrym nożem zrobić nacięcie do środka. Włożyć do sporego garnka, zalać wodą i gotować, aż zmięknie ale pozostanie jędrna. Wyciągnąć z wody, ostudzić.
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wypłukany ryż. Masę dobrze wyrobić.
Ostudzoną cebulę podzielić na warstwy, na każdą nałożyć po łyżce nadzienia i zwinąć w rulon. Zewnętrzne, szerokie warstwy można podzielić na dwie części. Faszerowaną cebulę ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krojone pomidory zmiksować z pastą paprykową, wlać około 3/4 szklanki wody (można użyć tę z gotowania cebuli), doprawić solą i pieprzem. Sosem zalać dolmy, skropić oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 70-80 minut. Podawać z jogurtem.