Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 10427

Lubicie faszerowane warzywa? My bardzo, bo można je łatwo, tanio i praktycznie wszystkim nadziać! Szczególnie kiedy cukinia rośnie w ogródku! Więc obiad jest praktycznie na wyciągnięcie ręki! Zapraszam po przepis i filmik na którym pokazałam jak ja przygotować. Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz kanale YouTube @smacznie_na_talerzu . Zapraszam!

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • papryka słodka spiczasta
  • 1 łyżka masła
  • 200ml śmietany 30%
  • ok. 80g sera mozarella lub cheddar
  • 45g suszonych pomidorów
  • natka pietruszki do dekoracji
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowana cukinia

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
    Cukinię umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ za pomocą łyżeczki. Oliwą z oliwek posmaruj cukinię z zewnątrz i wewnątrz. Oprósz solą i pieprzem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż cukinie.
    Mięso opłucz w zimnej wodzie, Osusz i usuń zanieczyszczenia. Pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze części. A niewielkiej ilości masła podsmaż mięso na złoty kolor. Dodaj cebulę, czosnek i pomidory. Całość zalej śmietaną i gotuj do uzyskania gęstego sosu. Gotowym farszem napełnij połówki cukini. Wierzch posyp serem. Zapiekaj ok. 35minut w zależności od piekarnika. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 13 lipca Wygląda smakowicie, nie odmówiłabym dokładki :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń