Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana kapusta włoska ( gołąbki) - inaczej.

Faszerowana kapusta włoska ( gołąbki) - inaczej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 7929

Są to gołąbki z kapusty włoskiej z nadzieniem twarogowo - ryżowym z dodatkiem przypraw i ziół.

Składniki

  • - kapusta włoska - 1 szt.
  • - twaróg półtłusty - 1/2 kg
  • - masło - 50 g.
  • - ugotowany ryż - 1/3 szklanki,
  • - bułka tarta - 3 łyżki stołowe,
  • - jajka - 2 szt
  • - olej - 3 łyżki
  • - cebula - 1 szt. średnia
  • - sól,
  • - świeżo zmielony czarny pieprz oraz ziele angielskie,
  • - suszone zioła - lubczyk, bazylia, oregano,
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE FARSZU.

    1 - twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca bądź praski do ziemniaków

    2 - cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju,

    3 - zeszkloną lekko ostudzoną dodajemy do twarogu,

    4 - dodajemy żółtka ( białka ubijamy na pianę którą dodajemy jako ostatni składnik farszu)

    5 - dodajemy ugotowany ryż oraz przyprawy i zioła do smaku,

    6 - wszystko dokładnie mieszamy,

    Jeżeli farsz będzie za rzadki to dodajemy bułki tartej.

  2. 1- kapustę nacinamy przy ,,głąbie" i wkładamy do gorącej wody aby liście łatwiej się oddzielały jedne od drugich,

    2- hartujemy je zimną wodą,

    3 - ścinamy nożem grube i twarde żyły od strony głąba,

  3. 1 - przy pomocy łyżki nakładamy farsz na brzeg liścia i zawijamy jak krokiety

    Zawijanie rozpoczynamy od cieńszego końca liścia tak jak przedstawiłem na zdjęciu.
    Przy takim sposobie zawijania gołąbki się nie rozwiną a twardsza część liścia będzie na zewnątrz.

  4. 1 - zwinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym,

    2 - podlewamy wodą z dodatkiem przypraw i ziół do smaku

    3- na wierzchu układamy plastry masła

    4 - pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 1 godz.

    Podajemy z ziemniakami piure.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 10 listopada 2013 Coś nowego, ser z ryżem nigdy nie próbowałam,ale wszystko przed mną - zabieram do swoich zbiorów -)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 listopada 2013 Bardzo ciekawy i innowacyjny sposób na gołąbki bez mięsa, a farsz twarogowy bardzo mi się podoba, zabieram więc do wypróbowania i zostawiam dużego kciuka!!!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń