Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 4996

Dodano:

Odsłon: 526

Papryka faszerowana mięsem mielonym doprawionym na pikantnie harrisą z dodatkiem gotowanego ryżu. Smaczne,proste, szybkie w przygotowaniu danie ale niestety troszkę trzeba poczekać aż się upiecze...

Składniki

  • papryka czerwona 5 szt
  • mięso mielone 70 dag
  • ryż 1 woreczek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • harrisa /przyprawa w proszku/ do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowana papryka

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, odsączamy i studzimy.
    Mięso mielone doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem i harrisą a na koniec mieszamy z ugotowanym ryżem.
    Papryki wybieramy średniej, podobnej wielkości. Odcinamy część z ogonkiem, oczyszczamy z nasion i białej błonki z środka i napełniamy mięsem mielonym z ryżem.Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C. Pieczemy ok. 50 min.

    Długość pieczenia zależy od wielkości papryk. Podobnie ilość farszu potrzebnego do napełnienia papryk jest zależna od ich wielkości.
    Faszerowane papryki możemy przykryć odciętymi kawałkami strąków z ogonkami i zapiekać bez przykrywania ich folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń