Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana perliczka.

Faszerowana perliczka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 817 Ocena: 15707

Dodano:

Odsłon: 629

Delikatne i kruche mięso,chrupiąca skórka i farsz ,który dopełnił całości . Na świąteczny obiad polecam:) Jeśli mamy więcej osób na obiedzie proponuję zrobić dwie perliczki.

Składniki

  • perliczka
  • 4-5 szt,kurzej wątróbki
  • kurze żołądki 15dkg do farszu i 1/2 kg do brytfanki
  • pęczek natki pietruszki
  • mała pierś z kurczaka
  • 2 duże jajka
  • bułka tarta 10 łyżek
  • 2 marchewki,pietruszka,seler kawałek,por,łodyga selera naciowego
  • pieprz,sól,lubczyk suszony łyżka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz.

    Wątróbkę,żołądki 15dkg,oraz pierś zmielić lub zblendować.
    Dodać posiekaną natkę,jajka,bułkę tartą,pieprz i sól.
    Masę wyrobić,dodać suszony lubczyk.
    Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy jeszcze bułkę tartą.Masa ma być lekko gęsta.

  2. Umytą perliczkę nadziewamy farszem.Ręką ciasno nałożyć farsz.
    Szyjkę wyciąć,a w skórę również nałożyć farsz.
    Na końcu spiąć wykałaczkami.

    Do naczynia żaroodpornego na spód dać pocięte w talarki warzywa,marchew,pietruszkę,seler,seler naciowy i por.Ja daję jeszcze żołądki ,bardzo lubimy,to już zależy od Was czy zechcecie.
    Doprawić do smaku solą,pieprzem i lubczykiem

    Na warzywa dać nadzianą perliczkę,oraz wlać szklankę wody.
    Naczynie przykryć,dać do nagrzanego piekarnika do 190st góra-dół i piec 60min.

    Jeżeli zostaje nam farsz to ja formuję kotleciki i smażę z dwóch stron,są pyszne:)

  3. Po godzinnym pieczeniu zdjąć pokrywę i zapiec na złoto.
    Najlepiej jest porcjować na drugi dzień kiedy mięso jest zimne.
    Potem porcje kłaść do naczynia i zagrzać.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 13 grudnia 2019 To już wyższa szkoła jazdy. Jeszcze się nie odważyłam na taką pyszną potrawę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 grudnia 2019 Jestem zachwycona tym przepisem, perlica jest wyjatkowo smaczna a do tego z przepysznym farszem! U mnie czeka na swieta :) Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń