Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane bataty są delikatne, wypełnione mieszanką kremowej fety, słonych oliwek i suszonych na słońcu pomidorów. Całość ma wyrazisty smak, idealny dla miłośników wykwintnych potraw. Jeśli chcesz, możesz zastąpić fetę serem kozim, a także dodać odrobinę zielonych oliwek czy orzechów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5734
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1186
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12356
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5202
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5734
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1186
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12356
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5202
Składniki
Ziemniaki dobrze oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Nakłuj każdy z nich w kilku miejscach widelcem. Umieść je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz do miękkości, przez ok. 60 minut. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Przekrój ziemniaki na pół, a następnie usuń miąższ za pomocą łyżeczki. Przenieś go do miski.
Ser feta drobno pokrusz w palcach, a oliwki i pomidory pokrój w plasterki. Wymieszaj razem te 3 składniki, a następnie odłóż na bok ok. ¼ mieszanki. Do pozostałego w misce farszu dołóż miąższ ziemniaków i wszystkie przyprawy. Całość rozgnieć widelcem i wymieszaj do uzyskania stabilnej konsystencji.
Napełnij ziemniaki przygotowanym farszem i połóż je ponownie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem. Posyp całość odłożonymi wcześniej: serem, pomidorami i oliwkami. Wszystko skrop oliwą z oliwek.
Wstaw danie ponownie do pieca na ok. 10 minut bez przykrycia.
Faszerowane bataty wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 5 minut. Następnie podawaj od razu, na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki.