Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu Kuchnia sentymentalna - tym razem wspomnienie z Hvaru. Cukinie faszerowane.
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 396
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9722
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6117
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 396
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9722
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6117
Składniki
Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry, posyp solą morską z obu stron i odłóż na sito, aby puściły sok - ok. 30 min. Przepłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w kostkę. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na połowy i łyżką wydrąż miąższ, tak, aby powstały łódeczki. Miąższ pokrój w kostkę. Pomidory zalej wrzątkiem, po 2-3 minutach przepłucz zimną wodą i obierz ze skóry; wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj bakłażana, cukinię czosnek, smaż przez chwilę. Dodaj pomidory i zioła, smaż jeszcze chwilę. Cukinie posmaruj ajvarem (ketchupem). Gdy warzywa będą miękkie dopraw do smaku i napełnij nimi łódeczki z cukinii. Posyp potartym serem. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, włóż cukinie i zapiekaj w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Gdy ser się rozpłynie i zarumieni - podawaj, najlepiej z bagietką i schłodzonym białym winem. Wersja II - piecz na grillu.