Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane cukinie z Chorwacji

Faszerowane cukinie z Chorwacji

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4351

Dodano:

Odsłon: 2209

Z cyklu Kuchnia sentymentalna - tym razem wspomnienie z Hvaru. Cukinie faszerowane.

Składniki

  • cztery średnie cukinie
  • mały bakłażan
  • 4 duże, mięsiste pomidory
  • duża cebula (najlepiej czerwona)
  • ząbek czosnku - drobno posiekany
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • ser - najlepiej pikantny, twardy, w typie peccorino
  • kilka listków bazylii, trzy - cztery gałązki oregano,
  • sól, pieprz do smaku
  • pasta ajvar lub pikantny ketchup
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry, posyp solą morską z obu stron i odłóż na sito, aby puściły sok - ok. 30 min. Przepłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w kostkę.
    Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na połowy i łyżką wydrąż miąższ, tak, aby powstały łódeczki. Miąższ pokrój w kostkę.
    Pomidory zalej wrzątkiem, po 2-3 minutach przepłucz zimną wodą i obierz ze skóry; wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę.
    Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj bakłażana, cukinię czosnek, smaż przez chwilę. Dodaj pomidory i zioła, smaż jeszcze chwilę.
    Cukinie posmaruj ajvarem (ketchupem).
    Gdy warzywa będą miękkie dopraw do smaku i napełnij nimi łódeczki z cukinii.
    Posyp potartym serem.
    Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, włóż cukinie i zapiekaj w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
    Gdy ser się rozpłynie i zarumieni - podawaj, najlepiej z bagietką i schłodzonym białym winem.
    Wersja II - piecz na grillu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń