Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane kluchy z okrasą.

Faszerowane kluchy z okrasą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1471 Ocena: 19335

Dodano:

Odsłon: 3450

Bardzo smaczne kluchy z okrasą, przypominające tradycyjne pyzy, kartacze. Polecam :)

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie okrasy:

    Drobno pokrojone kiełbaski z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na smalcu do zarumienienia się składników.

    Wykonanie farszu:

    Wymyty filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w kostkę z cebulą pieczarki. Uduszone pieczarki mieszamy z usmażonymi kostkami fileta. Dodajemy starty ser gouda, pokrojoną natkę pietruszki i koper. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki farszu mieszamy.

  2. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odlewamy z wody, tłuczemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki wykładamy do większej miski, ponownie tłuczemy i równamy. Odmierzamy 1/4 masy, wyjmujemy na bok a wolne miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Wszystką masę dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto. Z ciasta robimy grubsze placki, nakładamy farsz, formujemy kluchy, takie jak pyzy. Uformowane kluchy wkładamy do gotującej się osolonej wody.

  3. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. W między czasie przygotowujemy okrasę z pokrojonych w kostkę kiełbasek i cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do zarumienienia się kiełbaski i cebuli.

  4. Ugotowane kluchy nakładamy na talerz i po wierzchu nakładamy dużo okrasy.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń