Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Typowo letnie danie, gdy na naszej działce pojawia się świeża cukinia, cebula czy kalarepka.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10355
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5305
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10355
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5959
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5305
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
Cukinie umyć, każdą przeciąć wzdłuż na połowę, nie obierać ze skórki. Przy pomocy takiej oto łyżeczki (patrz: foto) wydrążyć z cukinii miąższ. Wydrążone cukinie lekko posolić i posypać kurkumą. Kalarepę i cebule obrać. Wydrążyć środki, aby powstało miejsce na farsz, wewnątrz posolić. Uwaga: Miąższu z cukinii oraz fragmentów wydrążonej cebuli i kalarepki nie wyrzucamy. Zostaną użyte do farszu.
Mięso posolić, doprawić pieprzem, podsmażać na tłuszczu kilka minut. Dodać drobno posiekane fragmenty cebuli i kalarepy, czosnek pokrojony w kostkę, pokrojony miąższ z 2-óch cukinii (reszty użyłam do zrobienia dipu z cukinii). Całość smażyć 10 minut. Gotowy farsz przestudzić. Następnie wypełniać nim, przygotowane wcześniej, warzywa. Nafaszerowane cukinie, cebule i kalarepę ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową (u mnie z konieczności papier pergaminowy, gdyż folia ,,wyszła''). Piec w nagrzanym piekarniku (200 st) przez około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia blachę wyjąć, posypać startym parmezanem, ponownie włożyć do piekarnika (dosłownie na 3 minuty).
Upieczone warzywa podawać z ulubionym dipem jogurtowym. U mnie dip z cukinii i cebuli: https://smaker.pl/przepis-dip-z-cukinii,108094.html
Smacznego!
... jeszcze cebulka faszerowana w przekroju.