Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki są proste i szybkie w przygotowaniu, a cieszą podniebienie połączeniem wyjątkowych smaków. Wyraziście doprawione mięso w puszystym miąższu ziemniaka, z dodatkiem ulubionych warzyw i ziół to ciekawy pomysł na jesienny obiad dla całej rodziny. Bez trudu przyrządzisz go ze składników, które z pewnością masz w domu.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 450
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5610
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 450
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5610
Składniki
Ziemniaki umyj i wyszoruj do czysta. Nakłuj je widelcem kilka razy ze wszystkich stron, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odsącz je i odstaw do przestudzenia.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni usmaż wołowinę z dodatkiem cebuli i passaty pomidorowej. Dodaj wszystkie przyprawy. Smaż całość przez ok. 2 minuty do ładnego zrumienienia mięsa. Zdejmij naczynie z palnika i odstaw do przestudzenia.
Jeśli nie lubisz skórek z ziemniaków, zdejmij je. Możesz je jednak także zostawić. Ziemniaki pokrój na pół. Wydrąż z połówek łódeczki. Na każdej połóż po niewielkiej ilości masła. Napełnij ziemniaki mięsem i połóż je na lekko naoliwionej blaszce od piekarnika.
Piekarnik nastaw na funkcję grilla i włóż do niego danie. Podpiekaj przez ok. 2-3 minuty, aż mięso na wierzchu się zarumieni. Faszerowane ziemniaki wyjmij i ozdób siekaną natką pietruszki, kawałkiem pomidora i papryczką, jeśli lubisz. Podawaj na ciepło, natychmiast po przyrządzeniu. Jako dodatek sprawdzi się tu też kwaśna śmietana lub jogurt grecki.