Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki pieczone to idealna propozycja na letni obiad. Danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a w dodatku dostarcza wielu witamin. To połączenie klasycznych, pieczonych ziemniaczków z warzywną sałatką i jogurtem greckim. Całość charakteryzuje się naturalnym, orzeźwiającym smakiem i dużą pożywnością. Co ciekawe – ta potrawa świetnie sprawdzi się także na wakacyjnym obozie: zamiast piekarnika, ziemniaczki można przygotować w ognisku!
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47625
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165239
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 339
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47625
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165239
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 339
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Składniki
Ziemniaki dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj je dokładnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza na 45-50 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie – na przykład wbijając widelec lub szpikulec.
Przygotuj sos. Wszystkie warzywa z wyłączeniem sałaty pokrój w niewielką kostkę. Papryczkę chili posiekaj bardzo drobno. Wsyp wszystko do miski, wlej jogurt grecki i miód. Posiekaj kilka gałązek natki pietruszki i dodaj je do całości. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko i dopraw solą do smaku.
Lekko przestudzone ziemniaki natnij z jednej strony, tworząc krzyżyk. Usuń część bulwy, uważając, by ziemniak się nie rozpadł. W utworzony otwór włóż listek sałaty i napełnij go sosem. Podawaj, kiedy faszerowane ziemniaki pieczone są wciąż ciepłe.