Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowany bakłażan to proste i smaczne danie dla całej rodziny. Dobrze doprawiony farsz mięsny i rozpływający się w ustach owoc bakłażana to przepis na udany obiad.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 493
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 493
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
Bakłażany umyj i przekrój je wzdłuż na dwie części. Wydrąż miąższ, pozostawiając ok. 1 cm zapasu. Miąższ drobno posiekaj i odłóż.
Ułóż skórki z bakłażana na blaszce do pieczenia i skrop oliwą z oliwek oraz posyp solą i pieprzem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.
Miąższ bakłażana przełóż na dużą patelnię albo do woka. Skrop go oliwą z oliwek i gotuj do miękkości. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez kolejne 2 minuty. Przełóż wszystko na osobny talerz.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobno cebulę przez 2 minuty, a potem dodaj mieloną wieprzowinę. Smaż do ładnego zrumienienia mięsa.
Pieczarki drobno posiekaj i dodaj na patelnię. Dołóż też posiekaną papryczkę chili, ocet, kminek, gałkę muszkatołową, przecier i koncentrat. Wymieszaj wszystko i gotuj przez ok. 5 minut. Dolewaj po odrobinie wody, jeśli farsz jest zbyt suchy.
Na koniec dołóż wcześniej ugotowany miąższ z bakłażana i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez minutę i zdejmij z ognia.
Przygotowanym farszem napełnij skórki z bakłażanów. Posyp je z wierzchu tartym serem cheddar i włóż z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut.
Faszerowane bakłażany podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca.