Pasuje na rodzinne spotkanie.
Faszerowany indyk pieczony w całości
Składniki
- indyk ok 4 kg
- mikstura:
- sok z 1/2 cytryny
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- słodka czerwona papryka
- nadzienie:
- 10 dag boczku wędzonego
- 2- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych
- garść rodzynek
- garść suszonych śliwek
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
Składniki
- indyk ok 4 kg
- mikstura:
- sok z 1/2 cytryny
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- słodka czerwona papryka
- nadzienie:
- 10 dag boczku wędzonego
- 2- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych
- garść rodzynek
- garść suszonych śliwek
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko

Etapy przygotowania
Składniki na miksturę dokładnie wymieszać. Indyka natrzeć miksturą. Czerwoną słodką papryką natrzeć po wierzchu. Pozostawić w lodówce na noc. Roztopić masło na patelni i dodać boczek pokrojony w kosteczkę, posiekaną cebulę i smażyć ok 5 min. Przełożyć do naczynia i dodać pozostałe składniki nadzienia. Wszystko dokładnie wymieszać. Indyka wypełnić nadzieniem, zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Przełożyć do gęsiarki i piec ok 3 - 3,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia polewać indyka powstałym sosem. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 187
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 293

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 57
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 187
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 293

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 57



Składniki
- indyk ok 4 kg
- mikstura:
- sok z 1/2 cytryny
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- słodka czerwona papryka
- nadzienie:
- 10 dag boczku wędzonego
- 2- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych
- garść rodzynek
- garść suszonych śliwek
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
Składniki na miksturę dokładnie wymieszać. Indyka natrzeć miksturą. Czerwoną słodką papryką natrzeć po wierzchu. Pozostawić w lodówce na noc. Roztopić masło na patelni i dodać boczek pokrojony w kosteczkę, posiekaną cebulę i smażyć ok 5 min. Przełożyć do naczynia i dodać pozostałe składniki nadzienia. Wszystko dokładnie wymieszać. Indyka wypełnić nadzieniem, zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Przełożyć do gęsiarki i piec ok 3 - 3,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia polewać indyka powstałym sosem. Smacznego.
Wspaniale danie i smakowity farsz! Brawo za wykonanie.
Super przepis!
Pyszotka:)
Smakowite mięsko, super smak i piękny wygląd.;)
Bardzo pyszna propozycja