Do góry

Dania główne Przepis na:

faszerowany kabaczek

faszerowany kabaczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 1004

Dodano:

Odsłon: 871

Przepyszny, nadziewany kabaczek w pomidorowym sosie. U mnie w wersji wegetariańskiej ale oczywiście można do nadzienia użyć mielonego mięsa. Bardzo polecam.

Składniki

  • kabaczek - 1 duży
  • pieczarki - 500 g
  • czerwona papryka - 1 szt
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • wędzona papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • bułka tarta - 1-2 łyżki
  • sól, pieprz , oliwa do smażenia
  • SKŁADNIKI SOSU POMIDOROWEGO:
  • pomidory - 500 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, oliwa
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
faszerowany kabaczek

Przygotowanie

  1. Kabaczka obrać ze skórki, pokroić w krążki, usunąć pestki.

  2. Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą i pieprzem, wsypać wędzoną paprykę. Dusić do miękkości warzyw. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Lekko ostudzić, wymieszać z tartą bułką (1-2 łyżki, w zależności od konsystencji farszu).

  3. Przygotować sos pomidorowy: pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek dusić na oliwie do miękkości, dodać przyprawy oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory. Gotować około 15 minut.

  4. Sos wylać na dno naczynia żaroodpornego. Przygotowane krążki kabaczka nadziewać farszem, wyłożyć na sos. Przykryć folią aluminiową, piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września Pysznie wygląda i szkoda, że nie można zjeść przez monitor ;) Mniami :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń