Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farszem staropolskim z rodzynkami
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 357
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15155
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3088
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 357
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15155
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3088
Składniki
Tuszkę kurczaka i podroby opłukałam
Podroby posiekałam dodałam do nich rodzynki i całość doprawiłam solą i pieprzem i garścią posiekanej natki pietruszki. Nadzienie włożyłam do kurczaka, otwory spięłam wykałaczkami a nóżki i skrzydełka związałam nićmi.
Formę wysmarowałam tłuszczem, ułożyłam warstwę obranych i pokrojonych w plastry warzyw i na nich ułozyłam kurczaka. Kurczaka dodatkowo polałam sosem sojowym i położyłam na nim gałązki rozmarynu. Formę przykryłam drugą. Najlepsze jest do tego naczynie żaroodporne z pokrywą, dobry też jest rękaw. Kurczak będzie soczysty.
Kurczaka piekłam w sumie 1,5 godziny w 180 stopniach. Pierwsza godzinę pod przykryciem, druga bez. Uwaga -fioletowa marchewka barwi jak burak :)
Z kurczaka można zrobić Świąteczne danie. Smacznego :)