Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farszem staropolskim z rodzynkami
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
Tuszkę kurczaka i podroby opłukałam
Podroby posiekałam dodałam do nich rodzynki i całość doprawiłam solą i pieprzem i garścią posiekanej natki pietruszki. Nadzienie włożyłam do kurczaka, otwory spięłam wykałaczkami a nóżki i skrzydełka związałam nićmi.
Formę wysmarowałam tłuszczem, ułożyłam warstwę obranych i pokrojonych w plastry warzyw i na nich ułozyłam kurczaka. Kurczaka dodatkowo polałam sosem sojowym i położyłam na nim gałązki rozmarynu. Formę przykryłam drugą. Najlepsze jest do tego naczynie żaroodporne z pokrywą, dobry też jest rękaw. Kurczak będzie soczysty.
Kurczaka piekłam w sumie 1,5 godziny w 180 stopniach. Pierwsza godzinę pod przykryciem, druga bez. Uwaga -fioletowa marchewka barwi jak burak :)
Z kurczaka można zrobić Świąteczne danie. Smacznego :)