Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany mostek cielęcy

Faszerowany mostek cielęcy

Autor:

Przepisów i artykułów: 850 Ocena: 16327

Dodano:

Odsłon: 8767

Kuchnia chorwacka

Składniki

  • 1,5 kg mostka cielęcego
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • przyprawa uniwersalna bez knserwantow ( u mnie Deko Smaku )
  • Farsz : 2 czerstwe bułki
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • pół cebuli
  • 50 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mostka usunąłem kości. Płat mięsa naciąłem tak, aby powstała duża kieszeń. Mięso umyłem, osuszyłem, posoliłem, natarłem przyprawą.

    Bułki pokroiłem w kostkę, zalałem mlekiem oraz rozkłóconymi jajkami. Cebulę i boczek drobno pokroiłem, obsmażyłem na oleju. Wymieszałem z rozmoczoną bułką. Całość doprawiłem solą i pieprzem, posypałem posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszałem. Farszem wypełniłem kieszeń.

    Otwór zszyłem nicią. Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem olejem, piekłem około 2 godziny w temperaturze 200 stopni C, polewając ciepłą wodą oraz powstającym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń