Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filet indyczy z bakaliami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Składniki
Mięso płuczemy, osuszamy. Nacinamy tak, aby płaty dały się rozłożyć jak książka. Z wewnętrznej strony skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
Na środku mięsa układamy mieszankę bakalii. Rolujemy, związujemy nicią, formując pieczeń. Prószymy ponownie solą, pieprzem i mieloną papryką. Układamy w formie żaroodpornej, skrapiamy olejem. Podlewamy szklanką gorącej wody.
Na godzinę wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190oC. Często skrapiamy wytwarzającym się sosem.
Pieczeń wyjmujemy, odkładamy na 10 minut. W tym czasie wywar przecedzamy, podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklanki wody. Wlewamy do wywaru, gotujemy, podajemy jako sos.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji 2,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 296 kcal Białko 26 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 32 gŹródło: Rewia