Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam
Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną
Składniki
- 1 kg filetu z indyka
- 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka przyprawy do indyka
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- szklanka wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól , pieprz do smaku
Składniki
- 1 kg filetu z indyka
- 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka przyprawy do indyka
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- szklanka wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól , pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet. Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 5 min. W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.

Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 1616

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 712

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 698

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 292
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 1616

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 712

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 698

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 292



Składniki
- 1 kg filetu z indyka
- 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka przyprawy do indyka
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- szklanka wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól , pieprz do smaku
Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet. Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 5 min. W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.
Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.