Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną

Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2548

Dodano:

Odsłon: 4623

Indyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam

Składniki

  • 1 kg filetu z indyka
  • 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka przyprawy do indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szklanka wody
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól , pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty.

    Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet.

    Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 5 min.

    W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.

  2. Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min.

    Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min.

    Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń