Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka w sosie warzywnym

Filet z indyka w sosie warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48610

Dodano:

Odsłon: 13080

Danie, które zadowoli każdego. Zdrowe, smaczne, lekkie... Osoby będące na diecie mogą je jeść bez wyrzutów sumienia, a inni nie poczują nawet, że to danie dietetyczne. Soczyste mięso i delikatne warzywa, czego chcieć więcej?

Składniki

  • filet z indyka 70 dkg
  • bakłażan 1 sztuka
  • marchew 3 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony, kurkuma
  • suszona bazylia 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • przyprawa do drobiu 1 łyżeczka
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrać warzywa, marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę*.
    Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, posolić, oprószyć zmielonym pieprzem. Następnie obsmażyć z obu stron, na rozgrzanym tłuszczu, posypując obficie kurkumą. Obsmażone mięso zalać wodą, dodać marchewkę, przyprawę do drobiu oraz suszoną bazylię. Dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodać bakłażana i cebulę.
    Całość dusić jeszcze 10 minut.


    *Bakłażana po pokrojeniu wrzucamy do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, to zapobiega ściemnieniu warzywa.


  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń