Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze jeden przepis dla panów. Dość proste w wykonaniu ale efektowne danie obiadowe, które wywoła uśmiech na ustach damy Waszego serca… A może zaimponujecie nim swoim dzieciom? Składniki podaję na 6 porcji ale można modyfikować w zależności od potrzeb. Świetnie smakuje również odgrzewane następnego dnia…
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 8
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 8
Składniki
Filet z indyka myjemy zimną wodą, osuszamy i kroimy na 6 kotletów. Każdy kotlet z osobna rozbijamy delikatnie tłuczkiem kładąc na nim uprzednio folię spożywczą. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Na jeden talerzyk wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą Do bułki dodajemy wiórki kokosowe (mniej więcej pół na pół) i mieszamy. Kotlety obtaczamy w jajku, mące, znów w jajku i na koniec w bułce z wiórkami. Smażymy na roztopionym i rozgrzanym maśle klarowanym z jednej strony.
Kiedy jedna strona będzie już podsmażona, przewracamy i dekorujemy plastrem ananasa. Na ananasa kładziemy plaster żółtego sera. W czasie kiedy dosmaża się druga strona, żółty ser powinien się nieco roztopić. Daje to efekt smakowy i jednocześnie powoduje, że ananas nie zsuwa się z kotleta
W czasie kiedy kotlety się smażą, możemy ugotować ryż (najlepiej basmati) lub np. kaszę bulgur. Surówkę (również ulubioną) lepiej przygotować wcześniej. Naszego indyka z ananasem podjemy z ulubionymi dodatkami. Ryż lub kaszę polewamy masełkiem ze smażenia i takim daniem wraz z ulubioną surówką czarujemy naszą Damę lub nasze dzieci… Smacznego !!!