Niedzielny obiad nie zawsze musi oznaczać ciężkostrawne mięso w sosie lub kotlety schabowe. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka przygotowywana w warzywach, to pyszne i lekkostrawne danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i może być jedzone przez osoby na diecie odchudzającej.
Filet z kurczaka na warzywach na niedzielny obiad
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- Sól i pieprz
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- Sól i pieprz

Etapy przygotowania
Piersi z kurczaka podziel na mniejsze kawałki, aby szybciej się upiekły. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w słupki, cebulę w piórka, pora w talarki, a czosnek w mniejsze części.
Do naczynia żaroodpornego włóż piersi z kurczaka, pokrojone warzywa, wlej oliwę z oliwek. Wsyp oregano i bazylię. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku, wszystko wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Czas może się wydłużyć, w zależności od piekarnika.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
- Kiełbasy
Odsłon: 76

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2370
Ostatnio komentowane przepisy

Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
- Kiełbasy
Odsłon: 76

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2370



Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- Sól i pieprz
Piersi z kurczaka podziel na mniejsze kawałki, aby szybciej się upiekły. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w słupki, cebulę w piórka, pora w talarki, a czosnek w mniejsze części.
Do naczynia żaroodpornego włóż piersi z kurczaka, pokrojone warzywa, wlej oliwę z oliwek. Wsyp oregano i bazylię. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku, wszystko wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Czas może się wydłużyć, w zależności od piekarnika.
Obiadek palce lizać.;)