Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka w pomarańczach

Filet z kurczaka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 434

Dodano:

Odsłon: 93

Mięso kurczaka doskonale komponuje się z owocami i jest bardzo aromatyczne.Świetne danie obiadowe ,podane z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami.

Składniki

  • Filet kurczaka podwójny
  • Pomarańcze 2 szt
  • Cebula biała 2 szt.
  • Keczup 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Przyprawa gyros
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety pokroić w plastry.
    Marynata:Można skorzystać z gotowej marynaty w płynie lub przygotować samemu.2 łyżki keczupu wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek ,dodać 1/2 łyżeczki przyprawy gyros ,wszystko dokładnie wymieszać a następnie zanurzyć w niej plastry fileta.Odstawić na 2 godz.

  2. Pomarańcze obrać ,należy bardzo dokładnie z białych błon gdyż upieczone będą gorzkie.Można obciąć je nożem ale wtedy ucieka część soku.Cebulę obrać pokroić w piórka.

  3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zamarynowane filety z obu stron.W tłuszczu w którym smażyły się filety zeszklić cebulę.

  4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę cebuli i plastry pomarańcza.

  5. Na nich ułożyć plastry fileta.

  6. Przykryć pomarańczami i resztą cebuli.

  7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,wstawić i piec 35 min.W razie potrzeby przykryć folią aby pomarańcze się nadmiernie nie zrumieniły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń