Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-05-2024
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych smaków i różnorodnych tekstur, które zachwycą każde podniebienie. Zacznijmy od soczystego fileta z kurczaka, delikatnie przyprawionego, pieczonego lub grillowanego do perfekcji, co nadaje mu niezwykłą miękkość i aromat.. Natomiast jako oryginalną przystawkę proponujemy chipsy z jarmużu - kruche, delikatne i aromatyczne. Jarmuż, bogaty w składniki odżywcze, przeobraża się w delikatne chipsy, które są idealnym dodatkiem do tego dania, dodając mu nie tylko wyjątkowego smaku, ale i zdrowej nuty. To połączenie wyśmienitych smaków i świeżości sprawia, że to danie jest nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo apetyczne dla oka. Gotowe do podania, zachęcając do delektowania się każdym kęsem tego wyjątkowego posiłku. To wszystko zamiast w piekarniku można przygotować na grillu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16877
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 325
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 849
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24074
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16877
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 325
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 849
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24074
Składniki
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Polewamy jedną łyżką oliwy, posypujemy czosnkiem, połową rozmarynu oraz solą, dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły
2. Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki. Marchewki i fasolkę przekładamy na sitko, płuczemy gorącą wodą. Warzywa przekładamy do drugiej miski, polewamy dwiema łyżkami oliwy, posypujemy oregano, czosnkiem oraz solą, dokładnie mieszamy. Następnie układamy warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
3. Po tym czasie na warzywach układamy mięso i ponownie pieczemy przez 35 minut.
4. Jarmuż płuczemy, osuszamy, usuwamy twardą część. Rozkładamy jarmuż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy czosnkiem oraz solą. Wstawiamy do piekarnika, włączamy funkcję grilla i pieczemy przez 2 minuty.
5. Gotowe mięso z warzywami podajemy z chipsami z jarmużu. Teraz pozostaje tylko cieszyć się smakiem tego wyśmienitego dania! Smacznego!