Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 313
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11123
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3700
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1268
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 313
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11123
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3700
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1268
Składniki
Na początku obieramy ziemnaki, nastawiamy wodę na ziemnaki i gotujemy. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez sitko.
Skórę na piersiach kaczki nacinamy, doprawiamy pieprzem, układamy na zimnej patelni bez tłuszczu (skórą do dołu). Smażymy i wytapiamy tłuszcz ze skóry. Dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu, odwracamy pierś na drugą stronę, smażymy. Przekładamy prawie całą zawartość pateln 6-7 minut w temperaturze 180°C. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika (pozwalamy mięsu odpocząć) i ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 3-4 minuty.
Na patelnie z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi kaczki, przekładamy drobno posiekane szalotki. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu, smażymy do zrumienienia. Dodajemy miód oraz pokrojony w cienkie paseczki 3 ząbeki czosnku. Gdy miód zacznie karmelizować, dodajemy czerwone wino. Gotujemy i redukujemy do 1/3 objętości. Gdy część wina odparuje, dodajemy konfiturę śliwkową lub powidła.
Mleko z dodatkiem gałki muszkatołowej, mielonego białego pieprzu i soli zagotowujemy. Dodajemy ugotowane i przetarte ziemniaki, masło i intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiego purée. Zdejmujemy z ognia. Na talerz wykładamy purée, sos, udko oraz pierś pokrojoną w plastry.