Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182079
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182079
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Składniki
Na początku obieramy ziemnaki, nastawiamy wodę na ziemnaki i gotujemy. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez sitko.
Skórę na piersiach kaczki nacinamy, doprawiamy pieprzem, układamy na zimnej patelni bez tłuszczu (skórą do dołu). Smażymy i wytapiamy tłuszcz ze skóry. Dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu, odwracamy pierś na drugą stronę, smażymy. Przekładamy prawie całą zawartość pateln 6-7 minut w temperaturze 180°C. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika (pozwalamy mięsu odpocząć) i ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 3-4 minuty.
Na patelnie z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi kaczki, przekładamy drobno posiekane szalotki. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu, smażymy do zrumienienia. Dodajemy miód oraz pokrojony w cienkie paseczki 3 ząbeki czosnku. Gdy miód zacznie karmelizować, dodajemy czerwone wino. Gotujemy i redukujemy do 1/3 objętości. Gdy część wina odparuje, dodajemy konfiturę śliwkową lub powidła.
Mleko z dodatkiem gałki muszkatołowej, mielonego białego pieprzu i soli zagotowujemy. Dodajemy ugotowane i przetarte ziemniaki, masło i intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiego purée. Zdejmujemy z ognia. Na talerz wykładamy purée, sos, udko oraz pierś pokrojoną w plastry.