Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 631
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1321
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458141
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1578
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2338
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 631
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1321
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458141
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1578
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2338
Składniki
Na początku obieramy ziemnaki, nastawiamy wodę na ziemnaki i gotujemy. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez sitko.
Skórę na piersiach kaczki nacinamy, doprawiamy pieprzem, układamy na zimnej patelni bez tłuszczu (skórą do dołu). Smażymy i wytapiamy tłuszcz ze skóry. Dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu, odwracamy pierś na drugą stronę, smażymy. Przekładamy prawie całą zawartość pateln 6-7 minut w temperaturze 180°C. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika (pozwalamy mięsu odpocząć) i ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 3-4 minuty.
Na patelnie z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi kaczki, przekładamy drobno posiekane szalotki. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu, smażymy do zrumienienia. Dodajemy miód oraz pokrojony w cienkie paseczki 3 ząbeki czosnku. Gdy miód zacznie karmelizować, dodajemy czerwone wino. Gotujemy i redukujemy do 1/3 objętości. Gdy część wina odparuje, dodajemy konfiturę śliwkową lub powidła.
Mleko z dodatkiem gałki muszkatołowej, mielonego białego pieprzu i soli zagotowujemy. Dodajemy ugotowane i przetarte ziemniaki, masło i intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiego purée. Zdejmujemy z ognia. Na talerz wykładamy purée, sos, udko oraz pierś pokrojoną w plastry.