Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet zapiekany z warzywami to zdrowe i dobrze zbilansowane danie, które wyróżnia się nie tylko dużą ilością składników odżywczych, ale też naturalnym, pysznym smakiem. Całość jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Dużą zaletą tej potrawy jest też możliwość dowolnego modyfikowania potrawy o warzywa, które akurat masz w lodówce. Kurczak z warzywami świetnie pasuje do ryżu czy kaszy. Możesz zabrać go do szkoły czy pracy, ale także jako przekąskę po treningu – dostarczy białka potrzebnego do regeneracji mięśni.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5553
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5553
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Kurczaka umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj go z solą, pieprzem i bazylią.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i smaż go do utraty surowego koloru mięsa. Zdejmij z ognia.
Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Paprykę i marchewkę pokrój w niewielką kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przenieś na sitko i sparz je wrzącą wodą. Przenieś je na patelnię z kurczakiem i całość wymieszaj.
Zawartość patelni wsyp do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Całość posyp tartym serem.
Naczynie wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego roztopienia i zrumienienia sera.
Fileta zapiekanego z warzywami podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Potrawę możesz też zamrozić na okres do 3 miesięcy.