Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione połączenie: mięso drobiowe i owoce. Filety drobiowe z odrobiną pikantności ostrej mielonej papryki podane w sosie pomarańczowym. Pysznie smakują podane z ryżem.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3908
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19850
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2984
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4150
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3908
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19850
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2984
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4150
Składniki
Filety drobiowe opłukujemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, delikatnie rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem i oprószamy obiema paprykami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim filety na rumiano z obu stron. Podlewamy niewielką ilością wody /lub bulionu/ i trzymamy na małym ogniu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim pokrojona cebulę. Oprószamy delikatnie solą. Gdy cebula zmięknie na patelnię wlewamy sok pomarańczowy i zagotowujemy.
Do sosu pomarańczowego dodajemy filety drobiowe i gotujemy do czasu aż sos zredukuje swoją objętość o ok. 30%. Na filetach układamy plastry obranej pomarańczy, przykrywamy i prużymy jeszcze ok. 2 min. - by owoc mocno się ogrzał. Filety przekładamy na półmisek, polewamy sosem i dekorujemy plastrami pomarańczy.