Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione połączenie: mięso drobiowe i owoce. Filety drobiowe z odrobiną pikantności ostrej mielonej papryki podane w sosie pomarańczowym. Pysznie smakują podane z ryżem.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1856
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8409
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254140
Polecam.
Odsłon: 1513
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1856
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8409
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 785
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254140
Polecam.
Odsłon: 1513
Składniki
Filety drobiowe opłukujemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, delikatnie rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem i oprószamy obiema paprykami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim filety na rumiano z obu stron. Podlewamy niewielką ilością wody /lub bulionu/ i trzymamy na małym ogniu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim pokrojona cebulę. Oprószamy delikatnie solą. Gdy cebula zmięknie na patelnię wlewamy sok pomarańczowy i zagotowujemy.
Do sosu pomarańczowego dodajemy filety drobiowe i gotujemy do czasu aż sos zredukuje swoją objętość o ok. 30%. Na filetach układamy plastry obranej pomarańczy, przykrywamy i prużymy jeszcze ok. 2 min. - by owoc mocno się ogrzał. Filety przekładamy na półmisek, polewamy sosem i dekorujemy plastrami pomarańczy.