Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z kurczaka w płaszczyku z polenty

Filety z kurczaka w płaszczyku z polenty

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Filety z kurczaka w płaszczyku z polenty"

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 15 dag)
  • 20 dag kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonego chili
  • 4 łyki oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 25 min; Cena porcji: ok. 2,50 zł; Porcja: 560 kcal;

  2. Natkę pietruszki opłucz, osusz, poodrywaj listki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj. Mocno rozbij. Lekko oprósz solą i pieprzem. Na płatach mięsa rozłóż 2/3 listków natki. Kotlety złóż na pół.

  3. Mąkę wymieszaj z 1/4 łyżeczki soli. Dosyp mielone ziele angielskie, cynamon i chili. Wysyp na płaski talerz. Na drugi talerz wysyp polentę. Jajka wbij na głęboki talerz i roztrzep widelcem.

  4. Przygotowane kotleciki obtocz w mące z przyprawami. Zanurz w jajkach. Obłóż pozostałymi listkami natki i obtocz w kaszce kukurydzianej. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa.

  5. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane kotlety. Smaż na rumiano po ok. 5–8 minut z każdej strony. Podawaj np. z sałatką pomidorową i z ziemniakami z wody albo makaronem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń