Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filety z kurczaka w płaszczyku z polenty"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 42
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3572
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 121
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 851
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 42
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3572
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 121
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 851
Składniki
25 min; Cena porcji: ok. 2,50 zł; Porcja: 560 kcal;
Natkę pietruszki opłucz, osusz, poodrywaj listki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj. Mocno rozbij. Lekko oprósz solą i pieprzem. Na płatach mięsa rozłóż 2/3 listków natki. Kotlety złóż na pół.
Mąkę wymieszaj z 1/4 łyżeczki soli. Dosyp mielone ziele angielskie, cynamon i chili. Wysyp na płaski talerz. Na drugi talerz wysyp polentę. Jajka wbij na głęboki talerz i roztrzep widelcem.
Przygotowane kotleciki obtocz w mące z przyprawami. Zanurz w jajkach. Obłóż pozostałymi listkami natki i obtocz w kaszce kukurydzianej. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane kotlety. Smaż na rumiano po ok. 5–8 minut z każdej strony. Podawaj np. z sałatką pomidorową i z ziemniakami z wody albo makaronem.Źródło: Naj