Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z kurczaka w ziołach z owocami

Filety z kurczaka w ziołach z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 3601

Dodano:

Odsłon: 264

Moje ulubione połączenie: mięso drobiowe i owoce. Kotleciki z fileta z kurczaka z nutką bazylii, oregano i ziół prowansalskich duszone z jabłkiem, mango i mandarynką. Pysznie smakują z ryżem:)

Składniki

  • pierś z kurczaka podwójna 1 szt
  • bułka tarta 4 łyżki
  • oregano 1 płaska łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka mielona papryka do smaku
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • mandarynka 2 szt
  • mango 1 szt
  • jabłko 1 szt
  • jajko 2 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • bulion warzywny 0,75 szklanki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety drobiowe opłukujemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Delikatnie rozbijamy, zanurzamy w rozmąconym jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, papryką, solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotleciki na rumiano z obu stron.
    Do rondelka przekładamy masło oraz jabłko pokrojone w plastry.
    Na jabłkach kładziemy warstwę zrumienionych kotletów.
    Na kotlecikach układamy obrane i podzielone na cząstki mandarynki.

  2. Na mandarynkach kładziemy pozostałe kotleciki a na nich kawałki mango. Wlewamy bulion, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu ok. 15 min - tak by owoce lekko się rozgotowały.
    Na półmisku układamy kawałki mięsa a na nich kawałki owoców. Pozostałe owoce miksujemy z bulionem, w którym się dusiły na jednolity sos i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń