Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione połączenie: mięso drobiowe i owoce. Kotleciki z fileta z kurczaka z nutką bazylii, oregano i ziół prowansalskich duszone z jabłkiem, mango i mandarynką. Pysznie smakują z ryżem:)
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8645
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8645
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Składniki
Filety drobiowe opłukujemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Delikatnie rozbijamy, zanurzamy w rozmąconym jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotleciki na rumiano z obu stron. Do rondelka przekładamy masło oraz jabłko pokrojone w plastry. Na jabłkach kładziemy warstwę zrumienionych kotletów. Na kotlecikach układamy obrane i podzielone na cząstki mandarynki.
Na mandarynkach kładziemy pozostałe kotleciki a na nich kawałki mango. Wlewamy bulion, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu ok. 15 min - tak by owoce lekko się rozgotowały. Na półmisku układamy kawałki mięsa a na nich kawałki owoców. Pozostałe owoce miksujemy z bulionem, w którym się dusiły na jednolity sos i ewentualnie doprawiamy do smaku.