Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z kurczaka ze szpinakiem

Filety z kurczaka ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2090

Dodano:

Odsłon: 3488

Kurczak ze szpinakiem to prosty i szybki obiad, lubię takie :-) podałam go ze szparagami i rewelacyjną surówką z surowego kalafiora. Zachęcam do spróbowania, bo niewiele składników wystarczy, by mieć pyszny obiadek.

Składniki

  • 2 większe filety z kurczaka
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Filety z kurczaka ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Potrzebne będą dwie patelnie.

    Filety przekroić wzdłuż na pół i rozbić. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na chwilę.

    Na jednej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę aż zmniejszy objętość. Następnie dodać kawałki fety i przeciśnięty czosnek. Wymieszać, chwilę smażyć aż ser się rozpuści, wlać śmietanę i całość doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Z solą ostrożnie, bo feta jest słona. Chwilę smażyć aż sos trochę zgęstnieje.
    W tym samym czasie na drugiej patelni na tłuszczu usmażyć filety z kurczaka po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Mięso przełożyć na talerz i polać sosem szpinakowym.

    Gotowe :-)

    Doskonały będzie z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu, ja podałam ze szparagami i surówką.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń