Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fit placki z ciecierzycy to pyszna opcja na wegetariański obiad lub przekąskę. Jeśli zostało ci trochę cieciorki, nie wyrzucaj jej albo nie rób po raz kolejny hummusu czy sałatki. Postaw na fit placki z ciecierzycy, które są sycące, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć kilka składników i danie gotowe.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 244
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 139
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 153
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 244
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 139
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 153
Składniki
Przyrządzanie dietetycznych placuszków zacznij dzień przed ich podaniem. Ciecierzycę zalej wodą na noc, aby napęczniała. Kolejnego dnia przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź i lekko wystudź.
Ugotowaną ciecierzycę zblenduj na gładki mus. Dorzuć przyprawy (curry, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku) i dodaj białko. Dokładnie wymieszaj, aby masa się połączyła.
Drewnianą lub silikonową łyżką przełóż masę na rozgrzaną patelnię, tworząc placuszki (najlepiej użyć nieprzywierającej patelni; jeśli takiej nie masz - możesz użyć nieco oleju do smażenia). Smaż po kilka minut z każdej strony.
Fit placki z ciecierzycy podawaj z sosem tzatziki, śmietanowym dipem lub np. guacamole.