Do góry

Dania główne Przepis na:

Fit zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Fit zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 223

Dodano:

Odsłon: 16496

Pyszna lekka zapiekanka

Składniki

  • pierś z kurczaka mielona 500 g
  • 300 g szpinaku
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 40 g makaronu świderki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • łyzka startego parmezanu
  • 10 g sera z niebieska plesnią
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fit zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotuj makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni na łyżeczce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj mielone mięso duś aż odparuje woda około 10 minut. Oprósz solą i pieprzem, i dodaj na patelnię szpinak (jeżeli używasz mrożonego najpierw go rozmroź i odsącz wodę) Smaż kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje, ponieważ zbyt dużo wody sprawi, że zapiekanka może się nie udać. W tym czasie wymieszaj jogurt naturalny z jajkiem i startym parmezanem i serem pleśniowym oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełóż mięso ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego (ja zapiekłam w patelni w której smażyłam ponieważ jest przystosowana do użytku w piekarniku) i dodaj masę jogurtową. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń