Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16019

Dodano:

Odsłon: 3070

Super dietetyczne danie na obiad.

Składniki

  • Składniki:
  • Grzyby boczniaki ½ kg
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler ½ szt.
  • Por 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Bulion warzywny 4 szklanki(może być z kostki)
  • Masło 4 łyżki
  • Mąka 1 łyżka
  • Majeranek 1 łyżka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Listek laurowy , ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka Mielona wędzona do smaku
  • Śmietana 12% ¾ szklanki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, pokroić w słupki a cebulę pokroić w piórka. Pora oczyścić, pokroić w talarki a boczniaki w paski. Warzywa wsypać na patelnię, smażyć powoli na maśle, następnie dodać boczniaki i posypać papryką wędzoną do smaku. Po usmażeniu, zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Z mąki i 2 łyżek masła zarobić zasmażkę, zaciągnąć zupę, dodać zioła, posolić do smaku. Dokładnie wymieszać, zagotować, podprawić śmietaną i podawać na ciepło z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń