Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę delikatniejsza wersja flaków wołowych, którą można podawać na te same okazje. Zajmuje mniej czasu niż przygotowanie tradycyjnych flaków. Może być podana jako starter do głównego dania albo jako danie główne, jeśli podane z ziemniakami.
Sitko, garnek, szybkowar, praska do czosnku, deska i nóż do krojenia
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 416
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 530
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 416
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 530
Składniki
Skrzydło wkładamy do zimnej wody w tym czasie, kiedy gotujemy wodę w garnku na flaczki
W tym czasie obieramy warzywa i przygotowujemy przyprawy, kroimy na drobne kawałki chili. Marchew i pietruszkę kroimy w podłużne paski, które z kolei kroimy na 3 części w poprzek, a następnie w słupki.
Wrzucamy skrzydło do wrzątku i zbieramy szumowiny aż przestaną się formować.
Skrzydło przekładamy do szybkowaru, a rosół przecedzamy do szybkowaru przez sitko, wrzucamy liść, seler, ziele angielskie, chili i zamykamy szybkowar. Ustawiamy na 45 minut.
W tym czasie w osobnym garnku gotujemy najpierw marchew przez 10 minut, a potem dodajemy pietruszkę i gotujemy aż marchew będzie prawie miękka.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wyłączamy ogień. Trzymamy pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy zaprawę do flaczków z mąki i wody.
Wyjmujemy skrzydło z rosołu, kiedy szybkowar jest gotowy do otwarcia, obieramy z kości, kiedy przestygnie, a następnie kroimy w paski.
Ujmujemy 900 ml rosołu z szybkowaru do garnka, do którego przekładamy marchew, pietruszkę z czosnkiem wraz z wywarem, w którym się gotowały, dodajemy paski indyka, sos pomidorowy lub pastę pomidorową. Pozostały z gotowania rosół zagotowuję, zamykam w słoiku, a potem używam do gotowania zup. Tak zamknięty słoik może stać w lodówce tygodniami.
Flaczki ponownie stawiamy na ogień, przyprawiamy majerankiem, papryką, pieprzem oraz pieprzem kajeńskim do smaku, wlewamy zaprawę, dodajemy zieloną pietruszkę. Podajemy z bułką lub ziemniakami.