Do góry

Dania główne Przepis na:

Flądra strzałozębna z kurkami duszonymi w śmietanie

Flądra strzałozębna z kurkami duszonymi w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 55

Dodano:

Odsłon: 41

Przepyszna biała ryba żyjąca na wolności w wodach północnego Oceanu Spokojnego, więc zdrowa i godna polecenia.

Składniki

  • duży mrożony filet flądry strzałozębnej
  • sól, pieprz swieżo mielony, sok z cytryny do skropienia
  • panierka z mąki i bułki tartej mieszanka pół na pół
  • rozbełtane jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • ok. 250g kurek
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • masło do smażenia
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku zajmujemy się kurkami, myjemy, przesuszamy, kroimy i razem z pokrojoną cebulą dusimy na maśle, po czym doprawiamy do smaku, wlewamy śmietankę i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez jakieś 15 minut.
    Filet odmrażamy zostawiając go na noc poza lodówką, dzielimy go na porcje, skropiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy, obtaczamy w jajku, panierce i smażymy na rogrzanym maśle klarowanym.
    Na gotowe rumiane filety wykładamy gorące kurki.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń