Do góry

Dania główne Przepis na:

Focaccia faszerowana

Focaccia faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 422

Włoskie pieczywo z tradycyjnymi dla tego kraju dodatkami.

Składniki

  • Mąka (500g)
  • Drożdże instant (około 7-10g)
  • Oliwa (kilka łyżek)
  • Woda (300 ml)
  • Sól morska
  • Sól (szczypta)
  • Cukier (szczypta)
  • Pomidory koktajlowe
  • Mozarella
  • Bazylia
  • Oiwki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Focaccia faszerowana

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, szczyptą soli i cukru. Dodajemy wodę i kilka łyżek oliwy. Miksujemy lub wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.

  2. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozciągamy na blaszce do ciasta posmarowanej oliwą. Układamy kawałki mozarella, pomidorki, oliwki i liście bazylii. Skrapiamy odrobiną oliwy.

  3. Przykrywamy drugą częścią ciasta i obficie oblewamy oliwą i posypujemy solą morską.

  4. Pieczemy około 20-25 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń