Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia primavera to po prostu wiosenna wersja klasycznej focaccii. Ciasto możesz udekorować dowolnie wybranymi składnikami. To może być wspaniała rodzinna zabawa. Stwórzcie swój własny wiosenny obraz. Miłej zabawy!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 152
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14598
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19664
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 152
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14598
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19664
Składniki
Mąkę przesiać. Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i część mąki. Mieszać, dodając cały czas mąkę w małych porcjach. Ja mieszałam ciasto mikserem z hakami. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.
Kiedy ciasto jest dobrze napowietrzone a w dotyku gładkie i elastyczne, dodajemy 1 łyżeczkę soli i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
Ciasto przekładamy do drugiej dobrze posmarowanej olejem miski, przykrywamy folią przezroczystą i zostawiamy na ok 1-2 godz, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Dużą formę ok 40-35 cm smarujemy dokładnie oliwą i rozkładamy ciasto rozciągając je dłońmi. Łatwiej wykonać tę czynność, kiedy ciasto i dłonie skropimy oliwą. Przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ugniatamy palcami całą powierzchnię ciasta, żeby powstały zagłębienia.
Układamy warzywa w dowolny wzór, posypujemy gruboziarnistą solą i ewentualnie posiekanym rozmarynem.
I jeszcze raz lekko skrapiamy oliwą warzywa, polecam użycie oliwy w sprayu, dzięki temu zmiejszamy zużycie oliwy.
Zostaw foccacię na ok 1h, musi jeszcze trochę urosnąć.
Pieczemy 20-25 minut w temp 200 stopni.
Focaccia najlepiej smakuje w dniu upieczenia, można część zamrozić.