Do góry

Dania główne Przepis na:

Focaccia primavera - oryginalny włoski przepis

Focaccia primavera - oryginalny włoski przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 3278

Focaccia primavera to po prostu wiosenna wersja klasycznej focaccii. Ciasto możesz udekorować dowolnie wybranymi składnikami. To może być wspaniała rodzinna zabawa. Stwórzcie swój własny wiosenny obraz. Miłej zabawy!

Składniki

  • 400 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 6 g (1 łyżeczka) cukru
  • 50g oliwy oraz niewielka ilość do smarowania blachy i ciasta
  • 500 g mąki (najlepiej pół na pół mąka typu 00 i dowolna, u mnie orkiszowa 405)
  • 1 łyżeczka soli + odrobinę grubej soli do posypania ciasta tuż przed pieczeniem
  • Warzywa do dekoracji - u mnie m.in. żółta papryka, zblanszowane zielone szparagi, czerwona cebula, szczypiorek, pomidorki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Focaccia primavera - oryginalny włoski przepis

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i część mąki. Mieszać, dodając cały czas mąkę w małych porcjach. Ja mieszałam ciasto mikserem z hakami. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.

  2. Kiedy ciasto jest dobrze napowietrzone a w dotyku gładkie i elastyczne, dodajemy 1 łyżeczkę soli i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.

  3. Ciasto przekładamy do drugiej dobrze posmarowanej olejem miski, przykrywamy folią przezroczystą i zostawiamy na ok 1-2 godz, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  4. Dużą formę ok 40-35 cm smarujemy dokładnie oliwą i rozkładamy ciasto rozciągając je dłońmi. Łatwiej wykonać tę czynność, kiedy ciasto i dłonie skropimy oliwą. Przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut.

  5. Po tym czasie ugniatamy palcami całą powierzchnię ciasta, żeby powstały zagłębienia.

  6. Układamy warzywa w dowolny wzór, posypujemy gruboziarnistą solą i ewentualnie posiekanym rozmarynem.

  7. I jeszcze raz lekko skrapiamy oliwą warzywa, polecam użycie oliwy w sprayu, dzięki temu zmiejszamy zużycie oliwy.

  8. Zostaw foccacię na ok 1h, musi jeszcze trochę urosnąć.

  9. Pieczemy 20-25 minut w temp 200 stopni.

  10. Focaccia najlepiej smakuje w dniu upieczenia, można część zamrozić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń