Do góry

Dania główne Przepis na:

Foccacia z ricotty nadziewana

Foccacia z ricotty nadziewana

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 1020

Dodano:

Odsłon: 225

Delikatne i puszyste ciasto na bazie sera ricotta z szynką parmeńską, serem i jarmużem.

Składniki

  • Ciasto:
  • Ser ricotta - 250g
  • Mąka - 200g (+ na stolnicę)
  • Masło - 70g
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Szynka parmeńska - 70g
  • Ser żółty - 40g
  • Jarmuż - 50g (ewentualnie szpinak)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa - 2 łyżeczki
  • Jogurt lub śmietana - 100g
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajmy jarmuż pokrojony w paseczki i jogurt. Dusimy pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

    Ciasto:
    Do przesianej mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, ser ricotta i szczyptę soli. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.

    3/4 ciasta rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej formie do tarty. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wykładamy ser żółty, uduszony jarmuż i szynkę parmeńską.

  2. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, układamy na tarcie i również nakłuwamy widelcem. Boki zamykamy.

  3. Pieczemy 30-35 minut w 190 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń