Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i puszyste ciasto na bazie sera ricotta z szynką parmeńską, serem i jarmużem.
Składniki
Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajmy jarmuż pokrojony w paseczki i jogurt. Dusimy pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Do przesianej mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, ser ricotta i szczyptę soli. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej formie do tarty. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wykładamy ser żółty, uduszony jarmuż i szynkę parmeńską.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, układamy na tarcie i również nakłuwamy widelcem. Boki zamykamy.
Pieczemy 30-35 minut w 190 stopniach.