Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Forszmak lubelski to klasyczne polskie danie wywodzące się z Lubelszczyzny. Sposobów na wykonanie tego dania jest całe mnóstwo, ale z pewnością charakterystycznymi składnikami tego gulaszu są ogórki konserwowe i wiele rodzajów mięsa – od boczku, przez kiełbasę po kawałki wołowiny czy wieprzowiny. Całość jest bardzo aromatyczna i dość charakterystyczna w smaku.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 429
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8479
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13432
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2696
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 429
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8479
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13432
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2696
Składniki
Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć go na patelnię i wytop tłuszcz. Wołowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w niewielką kostkę gulaszową, a następnie dodaj do boczku. Podsmaż ją chwilę, do zrumienienia. Oba rodzaje mięsa przenieś do dużego garnka, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu ze smażenia.
Cebulę drobno posiekaj i usmaż ją na złoty kolor na pozostałym tłuszczu z patelni. Na chwilę przed końcem smażenia dołóż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Przenieś zawartość do garnka z wołowiną.
Do garnka wlej wodę. Dodaj wszystkie przyprawy z wyłączeniem soli. Duś całość pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie paprykę pokrój w cienkie paseczki, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Dodaj ją do gulaszu i gotuj przez jeszcze ok. 20 minut.
Po tym czasie dołóż koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Forszmak lubelski trzymaj jeszcze na ogniu przez 15 minut, by smaki się połączyły. Dopraw solą do smaku. Podawaj na ciepło, z dodatkiem pieczywa lub kaszy.