Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Forszmak lubelski to klasyczne polskie danie wywodzące się z Lubelszczyzny. Sposobów na wykonanie tego dania jest całe mnóstwo, ale z pewnością charakterystycznymi składnikami tego gulaszu są ogórki konserwowe i wiele rodzajów mięsa – od boczku, przez kiełbasę po kawałki wołowiny czy wieprzowiny. Całość jest bardzo aromatyczna i dość charakterystyczna w smaku.
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 39
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 172
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 45
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 288
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 39
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 172
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 45
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 288
Składniki
Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć go na patelnię i wytop tłuszcz. Wołowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w niewielką kostkę gulaszową, a następnie dodaj do boczku. Podsmaż ją chwilę, do zrumienienia. Oba rodzaje mięsa przenieś do dużego garnka, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu ze smażenia.
Cebulę drobno posiekaj i usmaż ją na złoty kolor na pozostałym tłuszczu z patelni. Na chwilę przed końcem smażenia dołóż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Przenieś zawartość do garnka z wołowiną.
Do garnka wlej wodę. Dodaj wszystkie przyprawy z wyłączeniem soli. Duś całość pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie paprykę pokrój w cienkie paseczki, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Dodaj ją do gulaszu i gotuj przez jeszcze ok. 20 minut.
Po tym czasie dołóż koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Forszmak lubelski trzymaj jeszcze na ogniu przez 15 minut, by smaki się połączyły. Dopraw solą do smaku. Podawaj na ciepło, z dodatkiem pieczywa lub kaszy.