Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Forszmak lubelski to klasyczne polskie danie wywodzące się z Lubelszczyzny. Sposobów na wykonanie tego dania jest całe mnóstwo, ale z pewnością charakterystycznymi składnikami tego gulaszu są ogórki konserwowe i wiele rodzajów mięsa – od boczku, przez kiełbasę po kawałki wołowiny czy wieprzowiny. Całość jest bardzo aromatyczna i dość charakterystyczna w smaku.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 67
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 67
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Składniki
Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć go na patelnię i wytop tłuszcz. Wołowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w niewielką kostkę gulaszową, a następnie dodaj do boczku. Podsmaż ją chwilę, do zrumienienia. Oba rodzaje mięsa przenieś do dużego garnka, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu ze smażenia.
Cebulę drobno posiekaj i usmaż ją na złoty kolor na pozostałym tłuszczu z patelni. Na chwilę przed końcem smażenia dołóż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Przenieś zawartość do garnka z wołowiną.
Do garnka wlej wodę. Dodaj wszystkie przyprawy z wyłączeniem soli. Duś całość pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie paprykę pokrój w cienkie paseczki, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Dodaj ją do gulaszu i gotuj przez jeszcze ok. 20 minut.
Po tym czasie dołóż koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Forszmak lubelski trzymaj jeszcze na ogniu przez 15 minut, by smaki się połączyły. Dopraw solą do smaku. Podawaj na ciepło, z dodatkiem pieczywa lub kaszy.