Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tarte zaczerpnięty ze Smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-tarta-z-kabaczkiem,174708,fafiatko.html
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4713
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 61
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 178
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 66
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4713
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 61
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 178
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 66
Składniki
Patisona obieramy, kroimy w plasterki, podpiekamy kilka minut na maśle klarowanym, odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem za pomocą trzepaczki rózgowej tak, aby powstała jednolita masa. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto układamy zimne plasterki patisona i paprykę pokrojoną w kostkę.
Tartę pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 25 minut. Następnie wyjmujemy na moment z piekarnika, na warzywa wylewamy masę jajeczną, wierzch tarty posypujemy startym serem żółtym. Całość wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 20 minut. Najpierw w temperaturze 200 stopni, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 160 stopni. Ciepłą tartę podajemy posypaną siekanym szczypiorkiem i opcjonalnie z sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego.