Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuska tarta z patisonem

Francuska tarta z patisonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49419

Dodano:

Odsłon: 945

Przepis na tarte zaczerpnięty ze Smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-tarta-z-kabaczkiem,174708,fafiatko.html

Składniki

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • papryka zielona 1/2 sztuki
  • patisony 350 g
  • masło klarowane 1 łyżka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • jajka 2 sztuki
  • ser żółty Gouda 200 g
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Francuska tarta z patisonem

Przygotowanie

  1. Patisona obieramy, kroimy w plasterki, podpiekamy kilka minut na maśle klarowanym, odstawiamy do przestudzenia.
    Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem za pomocą trzepaczki rózgowej tak, aby powstała jednolita masa.
    Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto układamy zimne plasterki patisona i paprykę pokrojoną w kostkę.

  2. Tartę pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 25 minut. Następnie wyjmujemy na moment z piekarnika, na warzywa wylewamy masę jajeczną,
    wierzch tarty posypujemy startym serem żółtym. Całość wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 20 minut.
    Najpierw w temperaturze 200 stopni, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 160 stopni.
    Ciepłą tartę podajemy posypaną siekanym szczypiorkiem i opcjonalnie z sosem czosnkowym lub ketchupem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń