Do góry

Dania główne Przepis na:

Frittata z makaronem

Frittata z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 1640

Dodano:

Odsłon: 198

Frittata włoskie danie z jajek. A co uwielbiają Włosi oczywiście pastę, makaron. Połączyłam to razem, dodałam mozzarelle, dużo bazylii, pomidory i wyszła pyszna frittata.

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetii
  • 7 jaj wiejskich
  • sól, pieprz czarny
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 120 g mozzarella mini zalewa
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • bazylia świeża
  • 1 cukinia mała
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Frittata z makaronem

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni.
    Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Cebulę, czosnek drobno kroję, przesmażam na połowie masła. Cukinię kroję w paski cienkie za pomocą specjalnego ostrza. Można pokroić ją nożem. Do miski wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, garść pokrojonych listów bazylii, parmezan i mieszam widelcem. Na patelnię przekładam cukinię, makaron i mieszam. Papryczkę chili kroje i dodaję połowę. Wylewam masę jajeczną. Podsmażam na gazie około trzy minuty na wolnym ogniu. Układam połówki pomidorków, kulki mozzarelli, resztę papryczki chili. Wstawiam do piekarnika na 10-15 minut aż jajka się zetną. Przed podaniem układam szynkę, posypuję bazylią, dekoruję cukinią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń