Do góry

Dania główne Przepis na:

Frykadelki domowe

Frykadelki domowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1139

Dodano:

Odsłon: 10955

jest to wersja z mozarellą i papryką

Składniki

  • mięso mielone, 0,50 kg
  • bułka czerstwa, 1 szt
  • mleko do namoczenia bułki, pół szklanki
  • czerwona papryka, 1 szt.
  • czosnek, 1 zabek
  • cebula, 1 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • mozzarella, 1 op. tj.20 dag
  • bazylia lub pietruszka, 2 łyzki
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz,trochę słodkiej papryki , zioła prowansalskie
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Frykadelki domowe

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w mleku.Cebule i czosnek posiekać i przesmażyc na oleju.Papryke drobno pokroić. Mięso włożyć do miski, dodac przesmażony czosnek z cebulą, dodajemy odcisniętą bułkę, wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy.Przyprawiamy musztardą , solą , pieprzem , papryką i ziołami prowansalskimi , mieszamy.Mozzarellę kroimy w niedużą kostkę .Z masy mięsnej formujemy placuszki i na środek kładziemy po małej mozzarelli, dokładnie zalepiamy w kulkę , na końcu lekko spłaszczamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki Pod koniec smażenia można położyc na każdym pulpeciku po troszeczku masła , dla smaku.Mozna tez upiec w piekarniku , w żaroodpornej formie , podlać odrobiną wody , piec 30 min. w temp.180 *c.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń