Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Frytki z batatów
  • Dania główne
  • Przepis na

Frytki z batatów

25.10.2025 Odsłon: 1368
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, są wspaniałą przekąską czy dodatkiem do obiadu. W tej wersji są chrupiące i dobrze doprawione. Pokochają je wszyscy domownicy – dorośli i dzieci. Stanowią znacznie zdrowszą alternatywę dla klasycznych frytek smażonych ze zwykłych ziemniaków na głębokim tłuszczu. Bataty są znacznie zdrowsze od klasycznych ziemniaków. Zawierają dużo wapnia, beta-karotenu i witaminy E, dzięki czemu stanowią idealny dodatek do dań dziecięcych i nie tylko. Wspierają utrzymanie mocnych kości oraz zębów, a także prawidłową kurczliwość mięśni.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakich batatów użyć do frytek? 

Do przygotowania frytek wybieraj bataty o jasnym miąższu, jednolite i świeże. Są zwykle słodsze, a także mniej wilgotne, co lepiej sprawdzi się w pieczeniu. Obranie ziemniaków zależy od indywidualnych preferencji – nie jest to jednak konieczne. Skórka sprawia, że całość jest chrupiąca i ma bardziej jednolitą konsystencję. 

Słodkie ziemniaki możesz pokroić na dowolne kształty. Cieńsze frytki sprawią, że będą one chrupiące. Łódeczki natomiast zagwarantują, że wnętrze będzie puszyste i miękkie. Sposób przygotowania zależy od indywidualnych upodobań. By zwiększyć ich chrupkość, konieczne jest odpowiednio długie moczenie w wodzie, a także ułożenie w jednej warstwie na blaszce od pieczenia. 

Jakich składników użyć do przygotowania frytek z batatów? 

Tajemnym składnikiem dodającym frytkom chrupkości jest skrobia. Choć nie jest to składnik niezbędny, to warto go użyć. Do pieczenia zastosuj oliwę z oliwek lub olej kokosowy, który nada całości bardziej aromatycznego smaku. 

Czasami zaleca się posypanie frytek odrobiną cukru przed wstawieniem ich do pieca. Dzięki temu będą one jeszcze bardziej skarmelizowane, ale zabieg ten doda też więcej słodyczy – w przypadku słodkich ziemniaków może być jej już zbyt wiele. Wszystko jednak zależy od indywidualnych upodobań. Możesz posypać cukrem kilka frytek i sprawdzić ich smak. 

Pieczenie frytek z batatów 

Frytki możesz przygotować także w standardowej lub powietrznej frytkownicy. Pamiętaj, by też smażyć je partiami, przez ok. 6 minut z każdej strony. Pieczenie w piekarniku jest jednak znacznie zdrowsze i daje mniejsze ryzyko przypadkowego przypalenia. 

Frytki z batatów będą gotowe, kiedy ich kolor stanie się lekko brązowy, sugerujący pełną karmelizację. Zbyt ciemna barwa będzie oznaczać, że zostały one rozgotowane. Słodkie ziemniaki są jednak bardzo wytrzymałe na wysoką temperaturę – ich spalenie wymaga naprawdę długiego czasu pieczenia. Jeśli będziesz pilnować frytek, ryzyko przypalenia jest minimalne. 

Pamiętaj, by w trakcie pieczenia odwrócić frytki na drugą stronę. Dzięki temu zarumienią się równomiernie ze wszystkich stron i będą bardziej chrupiące. Gotowe ziemniaki możesz z powodzeniem podawać z keczupem lub ulubionym dipem. Ciekawym rozwiązaniem może być także polanie ich masłem. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 716

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1043

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5242

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 226

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2763

> 60 min >60 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21681

do 60 min 60 min
15
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 716

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1043

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5242

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 226

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2763

> 60 min >60 min
45
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21681

do 60 min 60 min
15
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Frytki z batatów
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg batatów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cebulki granulowanej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1

Umyj i osusz bataty. Za pomocą ostrego noża pokrój je na ulubiony kształt: łódeczek lub słupków. Zanurz je w dużej misce z zimną wodą na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.

2

Odcedź ziemniaki i osusz je papierowymi ręcznikami. Przełóż je do zamykanego woreczka strunowego.

3

Do woreczka wlej oliwę, a także dodaj przyprawy i skrobię. Dobrze potrząśnij, mieszając jego zawartość. Ziemniaki powinny być dobrze pokryte mieszanką.

4

Frytki z batatów ułóż w pojedynczej warstwie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem, pozostawiając niewielkie odległości między nimi.

5

Piekarnik nastaw na 220 st. Celsjusza. Bataty piecz przez 15 minut, a następnie szybko wyjmij blaszkę i za pomocą szczypiec przewróć każdą frytkę na drugą stronę. Włóż wszystko z powrotem do pieca na kolejne 10 minut lub do ładnego zarumienienia.

6

Wyjmij frytki z batatów i schładzaj je przez 2 minuty przed podaniem. Posyp siekaną natką pietruszki.

7

Gotowe ziemniaki możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed przełożeniem ich do pojemnika, wyściel go papierowymi ręcznikami. Bataty odgrzewaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, do momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury wewnętrznej. Nie będą jednak już tak chrupiące jak zaraz po pierwszym upieczeniu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki