Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, są wspaniałą przekąską czy dodatkiem do obiadu. W tej wersji są chrupiące i dobrze doprawione. Pokochają je wszyscy domownicy – dorośli i dzieci. Stanowią znacznie zdrowszą alternatywę dla klasycznych frytek smażonych ze zwykłych ziemniaków na głębokim tłuszczu. Bataty są znacznie zdrowsze od klasycznych ziemniaków. Zawierają dużo wapnia, beta-karotenu i witaminy E, dzięki czemu stanowią idealny dodatek do dań dziecięcych i nie tylko. Wspierają utrzymanie mocnych kości oraz zębów, a także prawidłową kurczliwość mięśni.
Do przygotowania frytek wybieraj bataty o jasnym miąższu, jednolite i świeże. Są zwykle słodsze, a także mniej wilgotne, co lepiej sprawdzi się w pieczeniu. Obranie ziemniaków zależy od indywidualnych preferencji – nie jest to jednak konieczne. Skórka sprawia, że całość jest chrupiąca i ma bardziej jednolitą konsystencję.
Słodkie ziemniaki możesz pokroić na dowolne kształty. Cieńsze frytki sprawią, że będą one chrupiące. Łódeczki natomiast zagwarantują, że wnętrze będzie puszyste i miękkie. Sposób przygotowania zależy od indywidualnych upodobań. By zwiększyć ich chrupkość, konieczne jest odpowiednio długie moczenie w wodzie, a także ułożenie w jednej warstwie na blaszce od pieczenia.
Tajemnym składnikiem dodającym frytkom chrupkości jest skrobia. Choć nie jest to składnik niezbędny, to warto go użyć. Do pieczenia zastosuj oliwę z oliwek lub olej kokosowy, który nada całości bardziej aromatycznego smaku.
Czasami zaleca się posypanie frytek odrobiną cukru przed wstawieniem ich do pieca. Dzięki temu będą one jeszcze bardziej skarmelizowane, ale zabieg ten doda też więcej słodyczy – w przypadku słodkich ziemniaków może być jej już zbyt wiele. Wszystko jednak zależy od indywidualnych upodobań. Możesz posypać cukrem kilka frytek i sprawdzić ich smak.
Frytki możesz przygotować także w standardowej lub powietrznej frytkownicy. Pamiętaj, by też smażyć je partiami, przez ok. 6 minut z każdej strony. Pieczenie w piekarniku jest jednak znacznie zdrowsze i daje mniejsze ryzyko przypadkowego przypalenia.
Frytki z batatów będą gotowe, kiedy ich kolor stanie się lekko brązowy, sugerujący pełną karmelizację. Zbyt ciemna barwa będzie oznaczać, że zostały one rozgotowane. Słodkie ziemniaki są jednak bardzo wytrzymałe na wysoką temperaturę – ich spalenie wymaga naprawdę długiego czasu pieczenia. Jeśli będziesz pilnować frytek, ryzyko przypalenia jest minimalne.
Pamiętaj, by w trakcie pieczenia odwrócić frytki na drugą stronę. Dzięki temu zarumienią się równomiernie ze wszystkich stron i będą bardziej chrupiące. Gotowe ziemniaki możesz z powodzeniem podawać z keczupem lub ulubionym dipem. Ciekawym rozwiązaniem może być także polanie ich masłem.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 306
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5113
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4885
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45081
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 671
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 306
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5113
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4885
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45081
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 671
Składniki
Umyj i osusz bataty. Za pomocą ostrego noża pokrój je na ulubiony kształt: łódeczek lub słupków. Zanurz je w dużej misce z zimną wodą na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Odcedź ziemniaki i osusz je papierowymi ręcznikami. Przełóż je do zamykanego woreczka strunowego.
Do woreczka wlej oliwę, a także dodaj przyprawy i skrobię. Dobrze potrząśnij, mieszając jego zawartość. Ziemniaki powinny być dobrze pokryte mieszanką.
Frytki z batatów ułóż w pojedynczej warstwie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem, pozostawiając niewielkie odległości między nimi.
Piekarnik nastaw na 220 st. Celsjusza. Bataty piecz przez 15 minut, a następnie szybko wyjmij blaszkę i za pomocą szczypiec przewróć każdą frytkę na drugą stronę. Włóż wszystko z powrotem do pieca na kolejne 10 minut lub do ładnego zarumienienia.
Wyjmij frytki z batatów i schładzaj je przez 2 minuty przed podaniem. Posyp siekaną natką pietruszki.
Gotowe ziemniaki możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed przełożeniem ich do pojemnika, wyściel go papierowymi ręcznikami. Bataty odgrzewaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza, do momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury wewnętrznej. Nie będą jednak już tak chrupiące jak zaraz po pierwszym upieczeniu.