Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone placuszki z kapusty kiszonej to smak, którego nie da się zapomnieć. Mają niepowtarzalny aromat i cudowną fakturę. Dawniej serwowano je z dodatkiem kwaśniej śmietany i kiszonej kapusty. Obecnie bardziej znana wersja to fuczki podane z sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do pieczonej ryby lub mięsa. Są tak dobre, że nie sposób im się oprzeć.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5909
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12702
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5909
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12702
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno siekamy.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko i przyprawy. Składniki mieszamy do momentu usunięcia wszystkich grudek.
Do ciasta dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Wszystko razem mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Placuszki formujemy łyżką i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Fuczki smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym (odsączamy z nadmiaru tłuszczu). Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi podatkami.