Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ful czyli sos z bobu to narodowa potrawa egipska, tutaj przepis na wersję z Aleksandrii z warzywami
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21604
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21604
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
W rondelku na małym ogniu szkle cebulę, jak zacznie się złocić dodaje posiekany czosnek i papryczkę chili, jak ten zacznie się złocić dodaje pokrojoną paprykę a po chwili posiekane pomidory. Jak całość się trochę przesmaży a pomidory zaczną się trochę rozpadać dodaję puszkę bobu z zalewą i pokrojone oliwki i mieszam aż się zagotuje. Około 1/3 "bobów" rozgniatam widelcem, tak aby sos się zagęścił, potem całość doprawiam solą i sokiem z lemonki/ cytryny. Po wyłączeniu gazu dodaję nać kolendry.
Sos z bobu, czyli egipski ful najlepiej smakuje z chlebkiem pita, opalonym na gazie i ze świeżymi warzywami, pomidorami z cebula i ogórkiem jak na zdjęciu. Smacznego