Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ful czyli sos z bobu to narodowa potrawa egipska, tutaj przepis na wersję z Aleksandrii z warzywami
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8010
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 286
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 691
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8010
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 286
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 691
Składniki
W rondelku na małym ogniu szkle cebulę, jak zacznie się złocić dodaje posiekany czosnek i papryczkę chili, jak ten zacznie się złocić dodaje pokrojoną paprykę a po chwili posiekane pomidory. Jak całość się trochę przesmaży a pomidory zaczną się trochę rozpadać dodaję puszkę bobu z zalewą i pokrojone oliwki i mieszam aż się zagotuje. Około 1/3 "bobów" rozgniatam widelcem, tak aby sos się zagęścił, potem całość doprawiam solą i sokiem z lemonki/ cytryny. Po wyłączeniu gazu dodaję nać kolendry.
Sos z bobu, czyli egipski ful najlepiej smakuje z chlebkiem pita, opalonym na gazie i ze świeżymi warzywami, pomidorami z cebula i ogórkiem jak na zdjęciu. Smacznego