Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ful czyli sos z bobu to narodowa potrawa egipska, tutaj przepis na wersję z Aleksandrii z warzywami
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
W rondelku na małym ogniu szkle cebulę, jak zacznie się złocić dodaje posiekany czosnek i papryczkę chili, jak ten zacznie się złocić dodaje pokrojoną paprykę a po chwili posiekane pomidory. Jak całość się trochę przesmaży a pomidory zaczną się trochę rozpadać dodaję puszkę bobu z zalewą i pokrojone oliwki i mieszam aż się zagotuje. Około 1/3 "bobów" rozgniatam widelcem, tak aby sos się zagęścił, potem całość doprawiam solą i sokiem z lemonki/ cytryny. Po wyłączeniu gazu dodaję nać kolendry.
Sos z bobu, czyli egipski ful najlepiej smakuje z chlebkiem pita, opalonym na gazie i ze świeżymi warzywami, pomidorami z cebula i ogórkiem jak na zdjęciu. Smacznego