Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ful czyli sos z bobu to narodowa potrawa egipska, tutaj przepis na wersję z Aleksandrii z warzywami
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11914
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1312
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3705
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11914
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1312
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3705
Składniki
W rondelku na małym ogniu szkle cebulę, jak zacznie się złocić dodaje posiekany czosnek i papryczkę chili, jak ten zacznie się złocić dodaje pokrojoną paprykę a po chwili posiekane pomidory. Jak całość się trochę przesmaży a pomidory zaczną się trochę rozpadać dodaję puszkę bobu z zalewą i pokrojone oliwki i mieszam aż się zagotuje. Około 1/3 "bobów" rozgniatam widelcem, tak aby sos się zagęścił, potem całość doprawiam solą i sokiem z lemonki/ cytryny. Po wyłączeniu gazu dodaję nać kolendry.
Sos z bobu, czyli egipski ful najlepiej smakuje z chlebkiem pita, opalonym na gazie i ze świeżymi warzywami, pomidorami z cebula i ogórkiem jak na zdjęciu. Smacznego