Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arrabbiata to pikantny, włoski sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Doskonale smakuje podany z makaronem. Jest bardzo prosty do przygotowania i może posłużyć jako dodatek do wielu dań.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8589
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17428
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 561
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 86
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 212
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8589
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17428
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 561
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 86
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 212
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie jak paprykę, papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Salami kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, paprykę oraz chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka i salami. Smażymy, cały czas mieszając.
Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15-20 minut często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany makaron układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu (u mnie akurat jest to gouda) i szczypiorkiem. Smacznego!