Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arrabbiata to pikantny, włoski sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Doskonale smakuje podany z makaronem. Jest bardzo prosty do przygotowania i może posłużyć jako dodatek do wielu dań.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3001
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 260
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3001
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 260
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie jak paprykę, papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Salami kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, paprykę oraz chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka i salami. Smażymy, cały czas mieszając.
Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15-20 minut często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany makaron układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu (u mnie akurat jest to gouda) i szczypiorkiem. Smacznego!