Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron fusilli bardzo popularny we Włoszech ,u nas znany pod nazwą świderki. Świetnie komponuje się z sosem z groszku ,gdzie jego smak podkreśla rozmaryn. Mięso marynowane w białym winie i ziołach prowansalskich jest bardzo delikatne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Makaron fusilli ugotowałem al dente. Filety z kurczaka pokroiłem w cienkie plasterki ,włożyłem do pojemnika ,zalałem winem i wsypałem zioła prowansalskie ,oprószyłem solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki na godzinę. W tym czasie robiłem sos. Do rondelka wlałem zalewę z groszku ,dodałem ½ puszki groszku ,pokrojonego w talarki pora ,300 ml bulionu drobiowego ( u mnie z kaczki) ,łyżkę rozmarynu. Zagotowałem i ostudziłem. Następnie zblendowałem i dodałem resztę groszku. Kurczaka obsmażyłem na oliwie z oliwek i dodałem do gorącego sosu ,dusiłem jeszcze 5 min. Doprawiłem solą i pieprzem. Makaron podsmażyłem na oliwie ,rozłożyłem na talerze ,podałem z sosem i kurczakiem na ciepło.