Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron fusilli bardzo popularny we Włoszech ,u nas znany pod nazwą świderki. Świetnie komponuje się z sosem z groszku ,gdzie jego smak podkreśla rozmaryn. Mięso marynowane w białym winie i ziołach prowansalskich jest bardzo delikatne.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54180
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 524
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5496
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54180
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 524
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5496
 
         
         
                Składniki
Makaron fusilli ugotowałem al dente. Filety z kurczaka pokroiłem w cienkie plasterki ,włożyłem do pojemnika ,zalałem winem i wsypałem zioła prowansalskie ,oprószyłem solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki na godzinę. W tym czasie robiłem sos. Do rondelka wlałem zalewę z groszku ,dodałem ½ puszki groszku ,pokrojonego w talarki pora ,300 ml bulionu drobiowego ( u mnie z kaczki) ,łyżkę rozmarynu. Zagotowałem i ostudziłem. Następnie zblendowałem i dodałem resztę groszku. Kurczaka obsmażyłem na oliwie z oliwek i dodałem do gorącego sosu ,dusiłem jeszcze 5 min. Doprawiłem solą i pieprzem. Makaron podsmażyłem na oliwie ,rozłożyłem na talerze ,podałem z sosem i kurczakiem na ciepło.