Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galantyna to rodzaj drobiowej rolady z farszem, którą kroi się w plastry i podaje na gorąco lub na zimno. Poręcznym wariantem dania są galantynki z kurczaka – przygotowane z małych kawałków mięsa, dzięki czemu nie wymagają długiego pieczenia i dzielenia na porcje.
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17786
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17786
Składniki
Oczyść filet z kurczaka i – przekrawając każdą z piersi wzdłuż na pół – podziel na 8 plastrów. Każdy rozbij lekko tłuszczem, posól i popieprz.
Zmiel mięso z łopatki przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach. Zmiel również cebulę, czosnek i wątróbkę.
Połącz zmielone składniki w misce. Dodaj bułkę tartą, majeranek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj także oddzielone od białka żółtko jajka. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Białko krótko ubij trzepaczką i delikatnie wmieszaj do masy.
Na każdy z przygotowanych plastrów kurczaka nałóż porcję farszu. Zawiń farsz szczelnie w mięsie drobiowym.
Włóż galantynki do rękawa do pieczenia i zepnij go. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut (w zależności od wielkości galantynek).
Podawaj danie gorące lub na zimno.