Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galantyna to rodzaj drobiowej rolady z farszem, którą kroi się w plastry i podaje na gorąco lub na zimno. Poręcznym wariantem dania są galantynki z kurczaka – przygotowane z małych kawałków mięsa, dzięki czemu nie wymagają długiego pieczenia i dzielenia na porcje.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 284
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11095
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3590
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1220
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4224
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 284
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11095
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3590
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1220
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4224
Składniki
Oczyść filet z kurczaka i – przekrawając każdą z piersi wzdłuż na pół – podziel na 8 plastrów. Każdy rozbij lekko tłuszczem, posól i popieprz.
Zmiel mięso z łopatki przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach. Zmiel również cebulę, czosnek i wątróbkę.
Połącz zmielone składniki w misce. Dodaj bułkę tartą, majeranek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj także oddzielone od białka żółtko jajka. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Białko krótko ubij trzepaczką i delikatnie wmieszaj do masy.
Na każdy z przygotowanych plastrów kurczaka nałóż porcję farszu. Zawiń farsz szczelnie w mięsie drobiowym.
Włóż galantynki do rękawa do pieczenia i zepnij go. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut (w zależności od wielkości galantynek).
Podawaj danie gorące lub na zimno.