Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21243
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25347
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 113
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21243
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25347
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 113
Składniki
Oczyszczone, umyte skrzydełka zalać zimną wodą, tak, żeby mięso było przykryte i dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, suszone warzywa i sól. Gotować na wolnym ogniu ok 45 min, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Wywar z mięsem przestudzić i przecedzić.
Mięso dokładnie obrać z kości i większe kawałki mięsa pokroić lub poszarpać.
Osączyć na sicie groszek konserwowy i kukurydzę. Pomieszać razem.
Do wywaru dodać żelatynę i postawić na gazie. Mieszać i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotować.
Do wywaru dodać mięso i groszek z kukurydzą. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku, pomieszać.
Dno większej salaterki lub małych miseczek wyłożyć pokrojonym w plasterki jajkiem ugotowanym na twardo.
Na jajka wylewać bulion z mięsem i warzywami.
Salaterkę, miseczki wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.
Żeby wyjąć galaretkę z naczynia, wystarczy na kilka chwil naczynie zanurzyć w ciepłej wodzie.
Galaretkę podawać oprószoną drobno pokrojonym koperkiem i skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego.